Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a fost prezent marți în Parlament la dezbaterea „Ora Guvernului”, la solicitarea Grupului parlamentar al USR, tema fiind „Dezastrul încasărilor la buget din primele 3 luni ale anului. Situaţia îngrijorătoare a deficitului bugetar”.
El a dat asigurări că nu vor fi adoptate creșteri de taxe, ci problemele de la buget vor fi rezolvate prin ajustarea cheltuielilor, însă fără tăieri de salarii, concedieri sau renunțarea la investiții.
„Am un mesaj foarte clar pentru antreprenori: ajustarea aceasta se face pe cheltuieli, nu vor creşte taxele. Toate contractele din PNRR vor fi finalizate, iar banii din PNRR se vor încasa. Reformele se vor realiza. Că există rezistenţa sistemului? V-aţi lovit şi dumneavoastră de această rezistenţă, dar reformele se vor face şi banii din PNRR se vor încasa”, a transmis ministrul.
Câciu a adăugat că economia încetineşte, dar este în dinamică.
„În ceea ce priveşte această afirmaţie care mai apare în spaţiul public legată de economie, da, economia încetineşte, dar aş vrea să vă uitaţi că numărul de companii nou înfiinţate este în creştere. Deci, nu aş spune foarte uşor sau afirmaţii de genul că antreprenorii au intrat în faliment. Economia este în dinamică, nu toate business-urile sunt de succes, dar ceea ce avem ca programe să ştiţi că încurajează micile afaceri, avem ajutoare de stat care ajung în economie, au ajuns în economie, iar asta s-a văzut, de altfel, în rezultatul acestei ţări pe anul trecut, pentru că nu este rezultatul Guvernului, că nu suntem Guvern de supermani, este rezultatul cetăţenilor şi al economiei faptul că am avut una dintre cele mai mari creşteri economice anul trecut”, a explicat Adrian Câciu.
Ulterior, la ieșirea de la Ora Guvernului, ministrul a mai făcut o serie de declarații pentru jurnaliștii prezenți la Parlament.
Printre altele, el a negat existența unei „găuri” la bugetul de stat, dar a recunoscut că încasările au scăzut față de estimările inițiale.
Acesta a mai atras atenția că autoritățile urmăresc îndeaproape situația.
„Nu există o gaură la buget. În primul rând, avem o încetinire pe încasările de la veniturile pe primul trimestru, în jur de 4,7 miliarde lei, faţă de estimat. Acum este şi o dinamică dintr-o anumită perspectivă a încasărilor la buget. Sunt foarte multe încasări care îţi vin în primul semestru mai spre sfârşit, în sensul în care impozitul pe profit se încasează în iunie, avem declaraţia unică pe impozitul pe venit. Adică sunt lucruri care se reglează, dar aşa cum am făcut şi anul trecut, pentru a putea să nu avem o mărire a deficitului, un avans al deficitului de aşa natură încât să nu comporte ajustări prea târziu, am luat o decizie în coaliţie, noi facem analiză trimestrială, iar decizia domnului prim-ministru şi decizia liderilor a fost să facem o ajustare pe cheltuieli.
Acea ajustare, şi aici poate apare confuzia, este în valoare de circa 20 miliarde lei pe total buget consolidat al statului. Acum trebuie văzută şi din altă perspectivă – bugetul general consolidat al statului are o valoare de cheltuieli de 608 miliarde, deci acest 20 miliarde lei până la urmă e un 3,3%. Cred că şi statul poate pe anumite măsuri pe cheltuielile care nu sunt esenţiale să facă această ajustare. De altfel, domnul prim-ministru a transmis tuturor colegilor ca până mâine să transmită o serie de propuneri de soluţii privind ajustarea unor cheltuieli la care se poate renunţa. Aşteptăm să vedem cu ce se vine. Evident că se face o analiză şi un plan de acţiune, o ordonanţă de măsuri fiscal-bugetare”, a spus oficialul de la Finanțe.
El a adăugat că nu sunt luate în considerare tăieri de salarii, concedieri în aparatul de stat sau ajustări la proiectele din fonduri comunitare și PNRR.
„Aici am un mesaj ca să fie lucrurile foarte clare – decizia luată de coaliţie a fost că nu se taie salarii, nu avem concedieri şi nu se umblă la investiţii şi la proiectele din fonduri europene şi PNRR. Că au apărut în spaţiul public tot felul d eelemente. Eu înţeleg că sunt şi colegi care poate fac afirmaţii care poate nu sunt adecvate, dar eu aş vrea să avem puţină răbdare pentru că planul de măsuri, v-am anunţat unde nu se umblă, va fi prezentat săptămâna viitoare. Asta am declarat şi eu la briefiengul de presă şi anume că avem o reformă în PNRR care are termenul iunie 2023 privind legea salarizării şi este corect şi responsabil ca, până la acel moment, lucrurile să intre într-o perioadă de analiză şi aşteptare tocmai în pregătirea legii salarizării sau adaptării actualei legi cu ceea ce reprezintă acel jalon din PNRR”, a spus el.